cili kering (bila kite blend dlm blender tu dia jadi 500 ml)
*** rempah yang perlu disangrai
1. 1 sudu makan ketumbar
2. 1 sudu makan jintan manis
3. 1 sudu makan lada hitam
### aksesori tambahan
2 biji buah tomato
5 batang bendi
asam jawa segenggam (dicampur dgn air menjadi 1 liter)
garam secukup rasa
Cara-cara
Basuh bersih ikan dengan limau kasturi. sediakan bahan2 tumbuk
panaskan secawan minyak masak. tumis bahan tumbuk seperti bawang merah, bawang putih, halia, serai dan belacan. bila dah garing masukkan cili yg telah dkisar tadi.
setelah pecah minyak, boleh la masukkan daun limau purut dan juga ikan pari yg telah dibersihkan
masukkan juga rempah2 yg telah disangrai dan juga ditumbuk tu
setalah ikan separuh masak, masukkan pula air asam jawa.
biarkan mendidih untuk beberapa ketika. dan boleh lah ditambah dengan lain-lain aksesori tu. tomato dan bendi. jgn lupa masukkan garam dan rasa la kemasinan dan kemasaman kuah tu tadi.
3 comments:
wah..ifa suke pari panggang je..hihi..xpenah mkn cmnie..
laparlah pula...
bestnyer...yg pntg ade tomato :)
Post a Comment